لایه میانی اپوکسی
لایه میانی اپوکسی همان طور که از نامش پیداست، پوششی است که بین مرحله اول و مرحله نهایی اجرای کفپوش اپوکسی اعمال می شود و از مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالایی برخوردار است.
مراحل اجرای اپوکسی
آماده سازی
اولین کاری که جهت اجرای کفپوش اپوکسی لازم است صورت گیرد آماده سازی سطح است. سطح باید عاری از هرگونه آلودگی نظیر مواد روغنی، شیمیایی، رطوبت، گرد و غبار و هر نوع آلودگی دیگر که به کیفیت نهایی کار لطمه وارد می کند باشد.
برای این منظور می توانید از مواد پاک کننده اسیدی قوی، واترجت و همچنین سنباده استفاده کنید. همچنین سطح زیر کار باید کاملا صاف و بدون برجستگی باشد که با کمک سنباده می توانید برآمدگی ها و پستی و بلندی ها را برطرف کنید.
اجرای لایه اولیه یا پرایمر
این لایه به صورت رقیق تهیه می شود و جهت پرکردن فضاهای خالی بتن مناسب است. اجرای صحیح پرایمر باعث اتصال خوب و مطمئن کفپوش اصلی با سطح مورد نظر می شود و موجب مصرف مواد کمتر در مراحل بعدی خواهد شد.
لایه میانی اپوکسی
میانی اپوکسی جهت افزایش مقاومت مکانیکی و شیمیایی کفپوش اپوکسی با اضافه کردن ضخامت نهایی آن به کار می رود. میانی اپوکسی از ترکیب رزین اپوکسی و یک هاردنر تهیه می شود.
برای این کار باید هر دو را داخل یک سطل بزرگ تمیز بریزید و با کمک یک همزن برقی حداقل دو دقیقه آن ها را کاملا مخلوط کنید تا ترکیب یکنواختی بدست آید. توجه داشته باشید که شما فقط 30 دقیقه جهت استفاده از این مخلوط زمان دارید. در غیر اینصورت خاصیت خود را از دست می دهد و مجبور هستید آن را دوباره تهیه کنید. به همین دلیل معمولا اجرا کنندگان لایه میانی اپوکسی ترجیح می دهند ترکیب به دست آمده را مستقیما به طور کامل روی سطح بریزند و سپس با استفاده از غلتک به طور یکنواخت آن را پخش کنند. استفاده از غلتک سبب می شود میانی اپوکسی کاملا یکنواخت اعمال شود. همچنین به خروج هوا از مخلوط کمک می کند و مانع از ایجاد حباب در کفپوش می شود.
ضخامت میانی اپوکسی باید در حد استاندارد باشد، در غیر اینصورت باعث ایجاد ترک و شکستگی کفپوش می شود.
بعد از اجرای لایه میانی اپوکسی باید بسته به شرایط محیط حداقل 12 ساعت صبر کنید تا کاملا خشک شود و مجددا سطح را از لحاظ وجود ترک، حباب و پستی و بلندی بررسی کنید. در صورت نیاز باید دوباره میانی اپوکسی را تا ایجاد یک سطح یکنواخت تکرار کنید.
لایه نهایی
بعد از خشک شدن کامل میانی اپوکسی نوبت به لایه نهایی می رسد. این لایه بر حسب نیاز کاربر اجرا می شود. اگر شما کفپوشی نیاز دارید که در برابر اسید، رفت و آمد، گرما، الکتریسیته، لغزش و هر نوع عامل دیگری مقاوم باشد، باید در لایه نهایی تغییرات مد نظر خود را اعمال کنید.
با رنگ میانی اپوکسی آشنا شوید!
رنگ میانی اپوکسی عموماً به عنوان لایه میانی بین لایههای پایه و روکش در سیستم رنگ آمیزی استفاده میشود. این رنگ به عنوان یک پوشش محافظ در برابر ضربه، سایش و مواد شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد و باعث ایجاد پایهای صاف و یکنواخت برای رنگ روکش میشود.
کاربرد رنگ میانی اپوکسی چیست؟
رنگ میانی یک رنگ پوششی است که برای پوشش سطوح صاف و هموار مانند بتن، فلزات، سرامیک و چوب استفاده میشود. کفپوش اپوکسی، یک رزین دو جزئی تشکیل شده از رزین اپوکسی و عامل تصلب (هاردنر) است. رنگ میانی به طور کلی برای دو هدف استفاده میشود:
- پوشش و محافظت سطوح: رنگ میانی با ایجاد یک لایه محافظ بر روی سطوح، آنها را در برابر خراشیدگی، خوردگی، حرارت و مواد شیمیایی محافظت میکند. این نوع رنگ به عنوان یک پوشش مقاوم و دوام بالا شناخته میشود و در محیطهای صنعتی، تجاری و خانگی مورد استفاده قرار میگیرد.
- تهیه زمینه مناسب برای رنگآمیزی نهایی: رنگ میانی اپوکسی به عنوان یک لایه میانی بین سطح پایه و رنگ نهایی استفاده میشود. این لایه میانی اصلاحاتی مانند تعمیر خراشها، ایجاد صافی روی سطح و افزایش آدرس پایه برای رنگ نهایی انجام میدهد. همچنین میتواند به عنوان یک پایه برای ایجاد طرحها، نقوش و پوسترهای دکوراتیو بر روی سطوح استفاده شود.
به طور خلاصه، رنگ میانی علاوه بر محافظت سطوح، یک پل ارتباطی بین سطح پایه و رنگ نهایی ایجاد میکند و بهبودهای لازم را قبل از رنگآمیزی نهایی انجام میدهد.
مواد رنگ میانی اپوکسی
مواد رنگ میانی عموماً شامل دو مؤلفه است: رزین اپوکسی و هاردنر. این دو ماده در زمان استفاده از رنگ مخلوط میشوند تا فرایند پلیمریزاسیون را آغاز کنند و رنگ میانی را تشکیل دهند.
رزین اپوکسی: رزین اپوکسی یک رزین ساختاری است که از ترکیب دو ماده اصلی، یعنی اپوکسید (epoxide) و رزین قابل تصلب (resin hardener) تشکیل میشود. اپوکسیدها عمدتاً از تولیدات نفتی به دست میآیند و دارای خواص مکانیکی بسیار خوبی هستند. رزین اپوکسی با اضافه کردن هاردنر مناسب، محصول نهایی رنگ میانی را تشکیل میدهد.
هاردنر: هاردنر یا عامل تصلب مادهای است که با رزین اپوکسی ترکیب میشود تا واکنش پلیمریزاسیون را در رنگ میانی اپوکسی فعال کند. هاردنرها معمولاً از ترکیبات آمینی مانند آمینهای آلی مثل دیآمینوفنل یا آمینهای پلیآمیدی مانند دیتریآمین تشکیل شدهاند. اضافه کردن هاردنر به رزین اپوکسی، باعث تصلب و پلیمریزاسیون ماده میشود.
هنگامی که رزین اپوکسی و هاردنر با یکدیگر ترکیب میشوند، واکنش شیمیایی انجام میگیرد که منجر به تشکیل لایهای سخت و مقاوم شده از رنگ میانی اپوکسی میشود که میتواند به سطوح مختلف مورد استفاده بپذیرد.
آشنایی با هاردنر لایه میانی اپوکسی
میانی اپوکسی از دو جزء مختلف تشکیل می شود که شامل یک رزین اپوکسی و یک هاردنر یا سخت کننده است. هردو جزء باید با نسبت خاصی به طور کاملا یکنواخت با هم ترکیب شوند. این فرآیند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که این دو ماده نباید با هر نسبتی مخلوط گردند و باید طبق دستورالعمل کارخانه باشد. استفاده از ترازوی دیجیتال دقیق برای این منظور ضروری است.
هاردنر مسئولیت سخت کنندگی اپوکسی را بر عهده دارد و یا به اصطلاح باعث پخت اپوکسی می شود. بعد از خشک شدن اپوکسی، این هاردنر است که سبب می شود کفپوش به درجه سختی مطلوب و استاندارد برسد.
انواع هاردنر های میانی اپوکسی
هاردنر های لایه میانی اپوکسی بر پایه مواد پلی آمید، پلی آمین ها، آنیدرید ها، آلیفاتیک ها و سیکلوآلیفاتیک ها تهیه می شوند. باید توجه شود آن ها برای همه رزین های اپوکسی مناسب نیستند و هر کدامشان با رزین خاصی باید به کار رود.
پلی آمیدها
پلی آمیدها غلظت بیشتری نسبت به سایر مواد دارند. در نتیجه با یک حلال اضافه باید ترکیب شوند. این حلال می تواند باعث شکنندگی رزین شو . رنگ تیره پلی آمید سبب محدودیت استفاده از آن می شود.
پلی آمین ها
پلی آمین ها نیاز به اضافه کردن حلال ندارند و معمولا بی رنگ هستند. در حجم بالا قابل استفاده می باشند و سرعت خشک شدن مطلوبی دارند. در کفپوش های دکوراتیو، کارخانه ها و آزمایشگاه های صنعتی به کار می روند.
هاردنرهای آنیدریدی
هاردنرهای آنیدریدی به علت خاصیت نارسانایی که دارند جهت اجرا لایه میانی اپوکسی در صنایع الکترونیک مناسب ترند. از آن ها جهت ساخت کامپوزیت و تجهیزات الکترونیکی نیز استفاده می شود.
آلیفاتیک ها
آلیفاتیک ها هنگام ترکیب گرمای زیادی تولید می کنند. باید دقت کنید هنگام کار با آن ها از وسایل ایمنی لازم استفاده کنید زیرا موجب آسیب های جدی پوستی و تنفسی می شوند. این هاردنر ها در برابر انواع شرایط آب و هوایی مقاومت خوبی دارند.
سیکلو آلیفاتیک
سیکلو آلیفاتیک مقاومت بیشتری در برابر اشعه UV و زرد شدن دارد و بهترین انتخاب برای پوشش های محافظتی است.
مزایای هاردنر لایه میانی اپوکسی
باتوجه به مطالب بیان شده در این مقاله به طور خلاصه می توان از موارد زیر به عنوان مزایای هاردنر میانی اپوکسی نام برد:
- ترکیب مناسب هاردنر و رزین چسبندگی بالایی را برای میانی اپوکسی ایجاد می کند که سبب افزایش استحکام آن می شود.
- مقاومت مکانیکی و شیمیایی میانی اپوکسی را افزایش می دهد.
- میانی اپوکسی را ضد رطوبت می کند.
- طول عمر لایه میانی اپوکسی را تا حد زیادی افزایش می دهد.
- قابلیت شستشوی کفپوش را بهبود می دهد.